• Home
  • Nieuws
  • Inspiratiedagen voor een inclusievere circussector

Inspiratiedagen voor een inclusievere circussector

Op woensdag 22 en donderdag 23 maart 2023 slaan Circuscentrum, Ell Circo d’Ell Fuego, Circusplaneet en Circus Zonder Handen de handen in elkaar en organiseren we de Inspiratiedagen voor een inclusievere circussector.

Wie Zonder Handen als organisatie kent, weet dat wij volop inzetten op het verlagen van drempels om #circusvooriedereen mogelijk te maken. Wij zijn dus alvast laaiend enthousiast! We kijken ernaar uit om, samen met andere mensen uit het circusveld, na te denken over hoe we inclusie in alle laagjes van onze werkingen kunnen inbouwen, zodat het echt een evidentie wordt, geen uitzondering.


Iedereen moet aan circus kunnen deelnemen. Maar in de praktijk merken we dat er nog steeds drempels zijn die maken dat onze circusorganisaties en de activiteiten die georganiseerd worden niet altijd toegankelijk zijn voor iedereen. Inspiratiedagen vormen de kick-off van een traject naar een inclusievere circussector.

Circus is een prachtig iets! Van dit statement is iedereen in het Vlaamse circusveld overtuigd. Er zijn genoeg onderzoeken, getuigenissen en lofredes te vinden om dit te onderbouwen. Dat iedereen ​aan circus moet kunnen deelnemen, is een tweede overtuiging. Toch zijn er nog steeds veel drempels in onze sector (die niet altijd zichtbaar zijn voor de mensen die er midden in zitten.) In de praktijk merken we dat circus voor iedereen niet altijd zo makkelijk te realiseren valt.

Tijdens de inspiratiedagen kijken we naar referentiekaders en bespreken definities om zo tot een gemeenschappelijke taal te komen. De concepten excluses en kruispuntdenken komen aan bod. Verder maken we de link naar de praktijk met concrete casussen, we kijken naar de uitdagingen in de eigen werking en we bedenken al mogelijke acties om deze uitdagingen aan te gaan.

Lees meer en schrijf je in op de website van Circuscentrum.

Deze inspiratiedagen zijn ook terug te vinden in de agenda van Demos, een onafhankelijk kenniscentrum dat onderzoekt hoe maatschappelijke en beleidsontwikkelingen de culturele, jeugd(werk) en sportsector vormgeven.